GI recept surdegsbröd linfröbröd

Surdegen, dinkelmjölet och linfröna bidrar till ett lägre. Nyttigt, gott och bra för magen! Receptet är framtaget av brödexperten Peter Alm.

 

5 dl vatten
40 g jäst
2 msk rårörsocker
1 msk salt
1 msk olivolja
2 dl surdeg
ca 6 dl dinkelmjöl fullkorn
4 dl grovt rågmjöl

1 dl linfrön


Slamma jästen i vattnet (ljummet) och blanda i alla ingredienser utom linfröna, mjölet blandas in i omgångar. Bearbeta till en jämn och smidig deg. Tillsätt linfröna precis i slutet och arbeta in ordentligt.
Låt degen vila under bakduk 45-60min och dela sedan degen i två delar, forma till limpor, rulla i mjöl och låt jäsa på mjölad bakduk i ca 60min. Låt skarven på limporna vara uppåt och täck med ytterligare en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader och låt bakplåten vara i ugnen undertiden den hettas upp så den är riktigt varm när det är dags att baka brödet. När brödet är färdigtjäst så flytta det försiktigt med en stor stekspade eller liknande från bakduken till den varma plåten sätts i mitten av ugnen, efter ca: 3 min så sänks värmen till ca: 230 grader. Total baktid ligger på ca: 25 min, kontrollera att brödet är färdigt genom att knacka på undersidan, om det låter ihåligt så är det färdigt.