GI recept surdegsbröd

Här hittar du GI receptsurdegsbröd. Att baka med surdeg har många fördelar. Nedan kan du läsa om varför bröd bakat på surdeg sänker det glykemiska indexet (GI) och varför detta är att föredra.

 

Bröd utgör en stor del av vår kost och vi har därför mycket att vinna på att äta bröd som är bra för vår hälsa. Ett bröd med lågt GI innebär att brödet påverkar blodsockernivån efter en måltid i långsam takt och vi känner oss piggare och håller oss mätta längre. Tänk dock på att det är helheten på en måltid som avgör om den är hälsosam; vi behöver en kombination av kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler för att må så bra som möjligt.

GI värdet på bröd påverkas främst av fyra faktorer; textur, intakt struktur, fermentering och innehåll av kostfiber.

Textur: Ett kompakt bröd har ett lägre GI än ett ljust luftigt bröd på grund av att det tar längre tid för kroppen att bryta ned ett kompakt livsmedel. Blodsockret får därmed en långsammare, lägre och jämnare höjning som sedan sänks i motsvarande takt - långsamt och jämnt. 
Intakt struktur: Hela korn sänker ett bröds GI på grund av att det tar längre tid att bryta ned stärkelsen i hela korn än i ett finmalet mjöl.
Fermentering: Bröd bakat med surdeg eller ättika får ett lägre GI då syrningen minskar nedbrytningshastigheten.
Kostfiber: I bröd som bakas under lång tid och på låg värme omvandlas en del av stärkelsen till resistent stärkelse, en typ av kostfiber som inte bryts ned till glykos. Därför bidrar resistent stärkelse och andra typer av kostfibrer till att sänka ett bröds GI värde.

Mejeribolaget har tillsammans med två bagare tagit fram recept baserade på ovanstående forskning om bröd och GI. Recepten är baserade på vetskapen om att surdeg, lång jäsning och gräddning, hela korn och fullkorn ger nyttiga, goda bröd som ger en lång mättnadskänsla i förhållande till bröd med högre GI.